Tankar och reflektioner om Kuba

Den 26 juli 1953 påbörjades den kubanska revolutionen. Folket reste sig mot den korrupta och fascistiska Batista-regimen, några år senare störtades Batista och Kuba kunde nu slå sig fria från kapitalismens förtryck. Med Fidel Castro i spetsen påbörjades ett nytt samhällsbygge – ett socialistisk samhälle som byggdes av och för folket. Castro startade genast uppbyggnaden av Kuba och stärkte kraftigt de sociala skyddsnäten. Barnadödligheten minskade dramatiskt och Kuba utbildade tusentals läkare som genom sitt engagemang bidrog till en bättre situation för fattiga och förtryckta främst i Latinamerika och Afrika. Den internationella solidariteten har alltid varit en ledstjärna i Kuba trots USA:s handelsembargo som än idag 54 år senare existerar, hård kritik har kommit från det internationella samfundet. Kuba har inte vikt sig från sin revolutionära bana. Kubas sjukvård håller en hög kvalitet trots embargon och blockader.

Under en lång tid så har Kubas forskare forskat mycket om lungcancer och efter flera års kliniska studier så har Kuba utvecklat ett vaccin mot lång framskriden lungcancer som heter Cimavax. Vaccinet kommer att prövas i USA och en amerikansk forskare har kallat vaccinet för en ”revolutionerande upptäckt”.

Trots ekonomiska sanktioner så har Kuba lyckats utveckla ett första klassens vaccin som inte EU eller USA har utvecklat, det är fascinerande.

Fidel Castro fortsätter att inspirera människor runt om i vår värld, Kuba visade vägen för ett socialistisk Latinamerika, vi ska förvalta och förverkliga hans tankar och idéer. Revolutionen är fortgående och progressiv, tillsammans för det klasslösa samhället.

Andersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.