Fackliga världsfederationen stödjer Stockholmsdemonstrationen

Fackliga världsfederationen deklarerar sitt stöd till Seko Tunnelbanans demonstration som hålls i Stockholm den 10 mars mot pensionsuppgörelsen och inskränkningar i strejkrätten.
– Hotet mot strejkrätten är ett hot mot fackföreningsrörelsens innersta kärna, säger Lars Lundberg från FVF:s svenska kontor.

Riktpunkt har tidigare rapporterat om Seko Tunnelbanans, Klubb 111, demonstration. Lars Lundberg, från Fackliga världsfederationen (FVF), (på engelska World Federation of Trade Unions, WFTU) svenska kontor, säger till tidningen att en fackföreningsrörelse utan strejkrätt inte är en fackföreningsrörelse.

– De hot mot den grundläggande rättighet som den socialdemokratiska regeringen i Sverige nu har aviserat är inget som sker enskilt i Sverige. FVF som organiserar fackföreningskämpar i drygt 120 länder ser samma sak hända i ett flertal länder, inte minst ser vi det inom EU:s medlemsländer.

Lars Lundberg klargör att det i Sverige finns ett flertal fackliga organisationer som protesterat mot inskränkningar i strejkrätten. Han ger exempel på att Byggnads ordförande Johan Lindholm i Byggnadsarbetaren från den 15 februari 2018 beskriver det så här: ”Vi har färdats hundra år tillbaka i tiden. Ingen ska röra vår strejkrätt”.

– Dessvärre har Sveriges mest reaktionär fackförbund IF Metall uttalat sig positivt om inskränkt strejkrätt. Ingen med kunskap om IF Metall blir förvånad, förvånad kan man däremot bli över att gruvornas- och järnbrukens folk godkänner detta.

– Dock och det är viktigt, strejkrätten är inget som arbetarklassen ber om, det är något man använder vid behov.  Detta kan ingen reaktionär socialdemokratisk regering ändra på, lika lite som en facklig rörelse som är förgiftad av svek och underkastelse.

Seko Tunnelbanan kommer även att demonstrera mot pensionsuppgörelsen.

– Pensionsuppgörelsen är ett sätt för monopolen att ytterligare utöka utsugningen av arbetskraften. Samtidigt som detta sker så har man skapat en arbetslöshets-armè på 100 000-tals människor i syfte att vara lönenedpressande. Även dessa attacker har ett internationellt mönster, säger Lars Lundberg.

Han talar om att Fackliga världsfederationen är den kraft som internationellt alltid står i främsta ledet när det gäller försvaret av arbetarklassen.

– FVF står enade och solidariska med varandra i mer än 120 länder där vi unisont tillbakavisat tanken om samarbete och underkastelse, vi har en gång för alla valt klasskampens väg.

* Lars Lundberg är en av talarna på demonstrationen lördagen den 10 mars klockan 14.00 på Norrmalmstorg.

Fredrik Jönsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.