Förlossningskurser i bilen fortsätter i Sollefteå

I oktober 2016 beslutade regionstyrelsen i Västernorrland med 39 röster mot 36 att stänga BB i Sollefteå. Sollefteå är som bekant den nuvarande statsministerns födelseplats. Barnkliniken tjänade också Kramfors och Härnösands befolkning med cirka 35 000 invånare sammanlagt.

Skälen var rent ekonomiska
Färre barn föds och därför är inkomsterna mindre och på grundval av en budget i balans konstaterar man att budgeten ”gick back” och därför måste kliniken stängas. Det var precis vad som hände. Regionens beslut var ett politiskt beslut. Det togs upp av fullmäktige på rekommendation av den ansvariga nämnden.

Kliniken stängdes den 1 januari 2017 och den 30:e samma månad började ockupationen av den gamla klinikens lokaler. Cirka 3 000 personer är involverade i ockupationen.

Det hade föregåtts av protester och demonstrationer mot beslutet när frågan om stängning läckte ut. Protesterna riktades särskilt mot Socialdemokraterna och Miljöpartiet som hade majoriteten på den tiden och ändrade politik efter valet.

Argumentet var att detta kommer att spara 15 miljoner per år, så att de inte behövde höja regionskatten med 60 öre!

Beslutet fattades, ockupationen började. Regeringen i namnet av ”icke-inblandning” i regionens angelägenheter lämnade frågan svävande utan att ta ställning. Statsministern själv ”beklagade den svåra situationen”.

Ledaren för Socialdemokraterna i regionen sa att beslutet om stängning var en ”seger över underskottet som regionens befolkning står inför”.

Samtidigt erbjuds i Sollefteå och i Sundsvall, där barnkliniken flyttades, kurser och lektioner till gravida och partnern om att föda i bilen, eftersom avståndet är mer än 20 mil och därför måste paren känna till födelsens alla hemligheter…

Ingenting har fått myndigheterna, partierna, politikerna, eller systemet i allmänhet att ändra sig trots protester och ockupationen. Även om Socialdemokraterna och de gröna förlorade stort i lokalvalen och förlorade hälften av rösterna och därmed majoriteten. Även om statsministern var ”ledsen”.

Trots ockupation och samhällets splittring fortsätter lektionerna oavbrutet och bevisar ännu en gång att det som inte skapar vinst i kapitalismen överges.

Anton Makarenko

Rättelse: I en tidigare version av insändaren stod det fel kommun- och regionnamn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.