Polisen rustar sig

Med hjälp av nya lagar, ny utrustning och ny utbildning kommer den svenska polisen inom något år att stå rustad till tänderna för att möta folkmassor på gatorna. Att åtgärderna kommer nu, då kapitalismen står inför sin nästa kris och den internationella konkurrensen hårdnar, är ingen slump.

Vid årsskiftet trädde förändringar i Brottsbalken i kraft som gör gällande att ”[d]en som angriper eller på annat sätt stör polisverksamhet, räddningstjänst eller ambulanssjukvård” genom att bland annat ”använda våld eller hot om våld” mot de som utför verksamheten, genom att ”tillgripa eller skada fordon eller annat hjälpmedel som används eller ska användas i verksamheten” eller genom att helt enkelt ”vidta annan otillbörlig åtgärd” gör sig skyldig till brott. 

Genom att på detta sätt klumpa ihop polisen med sjukvården och brandförsvaret och använda benämningen ”blåljus” döljer man också polisens repressiva funktion, och ger dem samma positiva och livsviktiga status som de övriga har.

Straffskalan är knappast lindrig. Böter är inte att tala om. För den som allvarligt har försvårat polisens verksamhet väntar ett fängelsestraff på högst fyra år och om brottet bedöms som grovt är straffet som lägst två år och som mest arton, dock ibland livstid.

Juristen Miran Kakaee har i nättidningen Kontext resonerat kring de nya tilläggen i Brottsbalken och konstaterar att ”den som genom en inte i sig olaglig handling stör polisens allmänna övervakningsverksamhet i samband med en demonstration eller aktion kan dömas för ett blåljussabotage” och menar att man har kriminaliserat solidariteten.

Läs mer: Så förbjuds civil olydnad med den nya blåljuslagen (Kontext) »

Samtidigt kan Polistidningen rapportera att nya vapen för polisen har införskaffats: tårgas kommer från och med i höst ingå i polisens arsenal! Detta har tidigare varit möjligt för polisen att använda, men man har saknat både kompetens och utrustning. Nu har dock polisen börjat utbilda ett 30-tal tårgasskyttar för i första hand de tre storstadsregionerna. Gasen kommer att vara av en sådan art att skytten skjuter iväg en tårgasgranat som briserar i luften över en folkmassa och sedan sprider ett moln av tårgas över den.

Det är talande att polisen rustas upp på ett så påtagligt sätt just nu, då det kapitalistiska systemet är på väg in i sin nästa cykliska kris. Arbetslösheten ökar redan och angreppen på folkets välfärd blir allt större. Samtidigt pressas det svenska kapitalet av den internationella konkurrensen som har hårdnat de senaste åren och planerar omfattande angrepp på det arbetande folket i Sverige – strejkrätten har redan försvunnit och Lagen om anställningsskydd står näst på tur.

Man räknar med att protester och motstånd förr eller senare kommer att möta alla de angrepp som nu riktas mot folket och för kapitalet är det viktigt att ha alla dessa medel på plats så snart som möjligt. Klimatet hårdnar i allt snabbare takt och det är viktigt att kommunisterna förmår visa vilken väg utvecklingen tar, varför dessa beslut tas och på ett så tydligt sätt riva ner alla illusioner om både stat och polis. Ju bättre vi lyckas med det, desto bättre kommer vi också kunna möta den repression som vi vet kommer.

Andreas Sörensen

2 tankar på “Polisen rustar sig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.