Snöröjningen i Härjedalen

Kommunalskattens medelvärde (kommun plus region) uppgår 2019 till 32,19%. I Härjedalen är siffran 34,17% viket innebär att vi knappast kan sägas tillhöra någon av landets lågskattekommuner likt Danderyd och Lidingö.

Den kommunala skatten, taxor och avgifter är en stor summa som tas av arbetarnas och folkets lön. Tjänster som vatten, avlopp och avfall ingår inte i skatten utan betalas genom separata taxor. Samma sak gäller avgifter som förskolan, bygglov mm. som betalas direkt till kommunen och dess kassa. Därmed går ca hälften av en arbetares lön till kommunala skatter, taxor och avgifter.

Som extra lök på laxen har nu fullmäktige i Härjedalen beslutat att vi som bor utanför de centralaste delarna av kommunen i framtiden själva skall betala även för snöröjningen. Vi som drabbas av detta horribla beslut har via Tidningen Härjedalen (29/1-20) blivit upplysta om att vi kan bilda vägföreningar som skall registreras av Lantmäteriverket. Om en förening blir registrerad av Lantmäteriverket, vilket kan ta upp till 3 år, har vi även möjlighet att söka ett ”snöbidrag” på 1000 kronor. Vidare upplyser TH om att Lantmäteriverket tar ut en registreringsavgift på 100 000 kronor om föreningen omfattar mer än 5 fastigheter. Nu är det inte första gången kommunledningen ger sig på snöröjningen, redan 2010 kom första attacken då man beslutade att upphöra med snöröjningen åt pensionärerna.

Nu 2020 borde rimligen kommunledningen och dess låtsasopposition i Härjedalen begripa att inte längre går att krama mer vatten ur Härjedalens stenar. Gör om och gör rätt för en gångs skull. Saken blir inte bättre av att Lars-Olof Mattsson (M) ordförande i samhällsbyggnadsutskottet i TH den 5 februari förklarar att han talat med en Funäsdalsbo som årligen betalar 7000 i snöröjningsavgift och tycker det är toppen med den ynka summan. Vad skall man säga om ett sådant uttalande. Det bästa och lindrigaste kan väl bara bli:God natt, herr kommunpolitiker.

I Härjedalen finns ingen skillnad på hur de olika ”blocken” förvaltar kommunen. Här ingår socialdemokrater och de borgerliga partierna i en härlig allians för att ruinera kommunens arbetande befolkning. I bästa fall kan Vänsterpartiet någon gång pipa till men någon opposition är de inte. Det är de här politikerna som bestämmer att lägga ned vitala verksamheter i form av skolor, förskolor, äldreboende, kommunikationer mm. Det är de i denna härliga allians som lägger ut äldreboendet i Lillhärdal på Blocket, dit man vanligtvis vänder sig för att köpa en begagnad bil eller en nedsutten skinnsoffa.

Enligt Sveriges Kommunistiska Parti i Härjedalen har nu utvecklingen nått vägs ände och det måste framstå för alla läskunniga att kapitalismen inte kan lösa våra problem. Det är nu dags att ställa folkmakten och behovet av socialismen överst på dagordningen.

Vi från SKP vill därför framhålla följande krav som omedelbara och ofrånkomliga.

  • Skrota dagens kommunala skattesystem. Skatten skall tillfalla staten och fördelningen till lokala samhällets organisation ska vara centralt planerad med prioriteringar, rättvis och efter folkets behov. Inga extra taxor och lokala avgifter ska drabba arbetarna.
  • Inga entreprenörer ska verka i skolan och vården. Ingen personal skall hyras in från bemanningsföretag.
  • Inga nedskärningar ska förekomma i den kommunala servicen, ingen privatisering i form av kommunala aktiebolag, ingen personalminskning skall förekomma.

Sveriges Kommunistiska Parti i Härjedalen
Lars Lundberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.