Regeringen lägger i en extra växel i stödet till företagen

I ett pressmeddelande från den 14 april meddelar regeringen att man nu föreslår en ”uppväxling” i arbetet med permitteringsarbeten. Tidigare kunde staten gå in med 60 procent av lönekostnaderna, vilket man nu utökar till 80 procent.

Förslaget kommer ingå i en budget som regeringen lägger fram i maj och kommer att innebära att sammanlagt 86 procent av ett givet företags lönekostnader tas över av staten. Det är en enorm eftergift gentemot framförallt storföretagen, som knappt kommer att behöva betala ut några löner. Samtidigt som permitteringsstödet utökas rapporterar allt fler om fusk med systemet. Samtidigt som företag tar emot de statliga pengarna låter de personalen fortsätta arbeta. I praktiken innebär det alltså att staten betalar lönerna medan företagen fortsätter håva in arbetarnas mervärde.

Hittills har långt mer än tusen miljarder lagts på att stödja företagen på olika sätt, medan arbetarna har fått nöja sig med rekordhöga varselsiffror och en arbetslöshet som ökar lavinartat. De eftergifter som staten gjort gentemot arbetarna har senare visat sig vara påhitt, såsom med karensavdragets slopande. När det väl kom till kritan, så var den inte alls slopad.

Läs mer: Det slopade karensavdraget – en bluff? (Riktpunkt) »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.