9 maj 2020: Uttalande från det Europeiska Kommunistiska Initiativet om folkens stora antifascistiska segerdag

För arbetarklassens maktövertagande idag, precis som för 75 år sedan!

För 75 år sedan reste den röda armén den sovjetiska flaggan i hjärtat av Berlin som ett tecken på folkets anti-fascistiska seger och besegrandet av nazismen. Efter en hård och blodig kamp, ledd av Sovjet – en kamp där också många anti-fascistiska partisaner och rörelser från många olika länder deltog på ett avgörande sätt –krossades dereaktionära krafterna med Tyskland och Italien i spetsen.

Tack vare enorma uppoffringar från miljontals sovjetiska soldater, anti-fascistiska kämpar och partisaner var den mest hänsynslösa formen av kapitalismens diktatur i Europa över. Styrkan hos arbetarklassen och Sovjetunionens styrka visade sin överlägsenhet på alla nivåer, med erövringar för folket som än i dag bara är drömmar för människor under kapitalistiskt styre. Detta är något som är uppenbart efter alla negativa erfarenheter som folket gjort under den rådande pandemin.

Idag, år 2020, bevittnar kommunist- och arbetarpartierna som är aktiva i de olika europeiska länderna hur borgarklassens olika regeringar vidtar massiva åtgärder för att bevara det avskyvärda system som de tjänar, genom att skriva om den historia som skrivits med de arbetande människornas blod. Den Europeiska unionen förnekar särskilt rollen som de sovjetiska styrkorna och deras stora insatser spelade i slutet av andra världskriget. Europaparlamentetåterspeglar denEuropeiska unionens reaktionära och imperialistiska natur genom att göra anti-kommunistiska uttalanden som förolämpar minnet av de många modiga män och kvinnor som dog i kriget mot nazismen och fascismen, de till och med strävar efter att förbjuda kommunistiska partier och deras symboler med det absurda påståendet att kommunism och fascism är likvärdiga.

De kapitalistiska institutionerna har i åratal försökt att etablera 9 maj som”Europadagen”, detta i total kontrast till den kollektiva folkviljan. Men i år, precis som alla andra år, försvarar kommunisterna den historiska sanningen och fastslår tydligt att det vi firar är minnet av den Anti-fascistiska Segerdagen. I den totala motsättningen mellan den imperialistiska Europeiska unionen och det arbetande folket i alla de europeiska länderna, blir det allt viktigare att vi stärker våra klasspositioner för att krossa kapitalismen.

Idag, precis som för 75 år sedan, är kommunisternas uppgift på internationell nivå fortfarande att organisera arbetarklassen och den arbetande befolkningen i kampen mot imperialismen, för att krossa kapitalismen och för att skapa relationer med solidariskt samarbete mellan världens alla länder, för att se till att den fasa och de brott som besegrades för 75 år sedan aldrig återkommer.

75 år senare är kampen för socialism mer relevant och nödvändig än någonsin tidigare, för social frigörelse från kapitalets exploatering och en framtid med välfärd för det arbetande folket, för mänskligheten.

Europeiska Kommunistiska Initiativet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.