Stefan Löfven avgår

REGERINGSKRISEN Stefan Löfven har på en pressträff i riksdagen meddelat att han lämnat in en begäran om entledigande till talmannen. Därmed avgår han som statsminister. I och med detta kommer så kallade talmansrundor att påbörjas.

På presskonferensen betonade Löfven att nationens bästa går först och att ett extraval inte är det bästa för landet just nu. Angreppen mot strejkrätterna, försämringarna av anställningstryggheten och den repressiva lagstiftningen mot flyktingar lyste med sin frånvaro. Vad Löfven menar med bäst för Sverige kan inte betyda annat än ”bäst för det svenska kapitalet” – det är uppenbarligen inte de vanliga människorna som värnats.

Vid ett flertal tillfällen kritiserade han Vänsterpartiet, som tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna fällde regeringen. De ska inte ha tagit ansvar, var budskapet.

Vänsterpartiet har dock spelat en viktig roll i regeringens arbete. De har släppt igenom angrepp på strejkrätten, en hård migrationspolitik och omfattande angrepp på anställningstryggheten genom att inte tidigare fälla regeringen. Att partiet nu inte längre kan agera dörrmatta eftersom man helt skulle tappa ansiktet ligger bakom partiets agerande. Hade man lagt sig platta även denna gång och sett till att regeringens arbetarfientliga politik gått igenom ännu en gång så hade det varit omöjligt att upprätthålla bilden av ett oppositionsparti till vänster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.