Protester och strejker i Iran

UTRIKES Som en följd av klimatförändringarna har Mellanöstern de senaste åren drabbats av torka efter torka. Ett av de hårdast drabbade länderna är Iran. Situationen där har gett upphov till stora protester, samtidigt som landet skakas av strejker i oljesektorn.

Åtminstone 210 städer kommer uppleva brist på vatten under sommaren och över 7 000 landsbygdsdistrikt kommer behöva få vatten levererat till sig, rapporterar Circle of Blue. Anledningen är att landet bara fått ungefär 10 centimeter regn sedan slutet av 2020, vilket är ungefär 40 procent mindre än vanligt.

Bristen på vatten påverkar också elförsörjningen eftersom ungefär en fjärdedel av landets elektricitet kommer från vattenkraft. När dammarna nu bara är halvfulla bäddar det för ytterligare problem för människorna.

Vattenbristen blev också droppen som fick bägaren att rinna över. Stora protester har anordnats i framför allt sydvästra Iran. Där har vägspärrar upprättats och både polisen och den ökända Basij-milisen har angripits.

Ayatollah Khamenei har i ett uttalande sagt att de som protesterar inte kan förebrås för att de gör det, utan att deras problem måste lösas.

Strejk i oljesektorn

Torkan slår hårt även på arbetet. Oljearbetare har under sommaren strejkat och en av faktorerna bakom är just vatten.

Oljearbetarna lever och jobbar under svåra förhållanden. Sedan början på 2000-talet har situationen inom oljeindustrin försämrats och numera finns det knappast ett enda kollektivavtal kvar. På 20 kvadratmeter bor tio arbetare och uppemot 400 arbetare delar på tre toaletter och duschar. Samtidigt begränsas deras tillgång på vatten.

Kraven de ställer skulle vi här i Sverige uppfatta som självklara. En lön på 450 euro i månaden och officiella kollektivavtal. Återanställning av sparkade kollegor. En månatlig arbetstid på 20 dagar, eftersom många av arbetsplatserna ligger i södra landet där det ofta är uppemot 50 grader varmt. De kräver också ett slut på de speciella ekonomiska zoner som finns i landet.

Läget blir inte bättre av att det iranska folket sedan flera år tillbaka lider under sanktioner som försvårar livet avsevärt. Hotet om krig hänger också tungt över det iranska folket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.