Kinesiskt toppmöte med talibanerna

UTRIKES I slutet av juli träffade den kinesiska utrikesministern Wang Yi högt uppsatta ledare för talibanerna, rapporterar CNN. Mötet ägde rum i staden Tianjin i nordöstra Kina, nära huvudstaden Bejing. Samarbetet med talibanerna öppnar inte bara upp affärsmöjligheter i landet, men är också ett sätt att försvaga de inhemska islamisterna.

Säkerhetsläget i Afghanistan försämras snabbt och kineserna är snabba med att anpassa sig. Förra året erbjöd man talibanerna ett omfattande nätverk av vägar i utbyte mot att fred efter att de amerikanska trupperna lämnat landet. Med tanke på de ökade stridigheterna i landet verkar talibanerna inte ha nappat på erbjudandet, vilket också fått att fortsätta förhandlingarna på annat sätt.

Talibanerna ser å sin sida Kina som en ”vän” och som en aktör som kommer spela en stor roll framöver. För den kinesiska sidan är Afghanistan av stort intresse, då landet ligger strategiskt till i centrala Asien. Om allt går som Kina vill, kan landet integreras i det stora så kallade Belt & Road Initiative, som är Kinas sätt att ta upp kampen mot den europeiska och US-amerikanska imperialismen, för stärkandet av den egna kapitalismen.

Episoden visar tydligt att det som i slutändan talar är pengar. Något tal om proletär internationalism från Kinas sida finns inte. Det handlar inte om solidaritet med det afghanska folket, utan om att öppna vägar för kinesiskt kapital att penetrera nya marknader. På samma grunder har kinesiska intressen tagit sin in i Sudan, vilket det sudanesiska kommunistpartiet menar har lett till katastrof.

Samtidigt försöker de kinesiska myndigheterna underminera de inhemska islamisterna, något talibanerna verkar vara mottagliga för, då de gjort klart att Afghanistan inte ”kommer att vara en bas för separatister”.

Det är inte första gången Kina stödjer islamister i Afghanistan. När sovjetiska trupper försvarade den afghanska socialistiska regeringen stöttade Kina den islamistiska motståndsrörelsen. Vapen för hundratals miljoner skickades till islamisterna och den kinesiska armén tränade tusentals afghanska gerillasoldater, både i Kina och i Pakistan.

En tanke på “Kinesiskt toppmöte med talibanerna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.