Brutalt angrepp mot kommunister och vänster i Libanon

UTRIKES Ett år efter att den enorma explosionen i Beiruts hamn lämnade över hundra döda och ännu fler sårade organiserade bland andra Libanons Kommunistiska Parti en demonstration för att minnas offren. Demonstrationen angreps dock brutalt av beväpnade fascister.

I ett öppet brev skriver Libanons kommunister att demonstrationen, som bestod av kommunister, vänsterorganisationer och fackföreningar, angreps av beväpnade fascister från organisationen Libanesiska styrkor. När demonstrationen passerade ett av deras kontor gick fascisterna till angrepp med knivar, påkar och stenar. 20 demonstranter skadades, varav 7 allvarligt. En demonstrant knivhöggs tre gånger både i bröstet och i ryggen, samtidigt som han blev slagen med påkar i ansiktet. Efter flera operationer är hans tillstånd fortfarande oklart.

Libanons kommunister fördömer attacken och kopplar samman den med de regerande partiernas försök att förtrycka och skrämma folket eftersom missnöjet är stort med den förda politiken. Folket kräver bland annat att den rättsliga immuniteten ska hävas för de politiker som figurerade i utredningen av explosionen för ett år sedan.

I Libanon är situationen för folket väldigt svår. På grund av kriget i Syrien har landet fått ta emot nästan en miljon syriska flyktingar samtidigt som landets befolkning lider under en ekonomisk kris som gör att det är brist på allt ifrån bensin till mjölkersättning.

Tidigare i år togs även kommunistpartiets sida på Facebook bort eftersom man påstod att partiet stödde ”terror och uppmuntrar mord”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.