Kommunisterna presenterar nytt miljöprogram

PARTIET På Sveriges Kommunistiska Partis 38:e kongress antogs ett miljöpolitiskt program. Efter slutgiltig redigering och diskussion inom partiet har programmet nu färdigställts och finns att läsa i sin helhet på partiets hemsida. Med detta ger kommunisterna ett var på en av vår tids verkliga ödesfrågor.

De över 40 000 tecken som utgör programmet berör en rad aspekter av miljöfrågan som är absolut nödvändiga att lyfta. Programmet erbjuder ett panorama över de problem som vi står inför – från ett ohållbart jordbruk som inte bara kompakterar marken och använder fossilt vatten i en rasande takt till de enorma sopberg som kapitalismen skapat och som flyter runt i våra hav. För den som är intresserad av problematiken kring miljön är detta ett måste.

Programmet vore dock inte ett kommunistiskt och revolutionärt sådant om det inte samtidigt diskuterar lösningarna på problemet. Den kubanska modellen spelar här en viktig roll och landet har genom sin mer eller mindre påtvingade ekologiska omställning blivit det enda landet i världen som är klimatneutralt. En viktig förebild för ett hållbart sätt och leva. Läsaren kommer här bekanta sig med begrepp som ”permakultur” och ”organoponicos”.

I och med kommunisternas miljöprogram lyfts en rad frågor ur ett socialistiskt perspektiv. På så sätt blickar vi också framåt – det är viktigt att inte bara fokusera på de dagliga problemen, utan att koppla ihop de verkliga lösningarna med ett socialistiskt alternativ.

En tanke på “Kommunisterna presenterar nytt miljöprogram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.