Grekiska kommunister hedrar martyrer

UTRIKES Hundratals kommunister från Greklands Kommunistiska Parti (KKE) deltog i en ceremoni på ön Gyaros utanför Aten. Ön var vid flera tillfällen under 1900-talet en fängelseö dit kommunister och revolutionärer skickades.

Under 21 år var denna lilla ö ett fångläger dit ungefär 20 000 kommunister och andra progressiva skickades under flera perioder från 1947 till 1974. Där utsattes de bland annat för tortyr. Ön var inte den enda som användes för detta syfte, mer känd är bland annat ön Makronissos.

Kransar lades ned vid minnesmärket på ön och man spelade musik av Mikis Theodorakis, som nyligen gick bort.

I sitt tal till deltagarna sa Dimitris Gontikas från KKEs centralkommitté att ”vi kom till denna dödens ö för att hedra kampens martyrer och hjältar” och sa att ”vi är stolta över deras ovärdeliga bidrag, deras heroism, över att de höll fast vid sitt parti och dess mål”.

Evenemanget ägde rum den 9 oktober och organiserades av partiet i Aten. 2019 reste partiet ett monument för att hedra de som satt fångna på ön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.