Kommunistpartiet fick inga mandat i Tjeckien

UTRIKES För första gången sedan kontrarevolutionen i Tjeckoslovakien finns kommunisterna inte representerade i parlamentet. Detta efter att de inte nått gränsen på fyra procent i det senaste valet. Resultatet kom inte oväntat, utan efter en lång period av anpassning till kapitalismen.

Den första oktober 2005 tog Vojtěch Filip över ordförandeskapet i Böhmen och Mährens Kommunistiska Parti (KSČM). Nästan exakt 16 år senare avgick han efter att hans parti för första gången misslyckats med att nå mandat i landets parlament. Bakom detta ligger en lång anpassning till socialdemokratin och en vilja att delta i administrationen av landets kapitalism.

Efter de regionala valen 2012 började partiet att tillsammans med det socialdemokratiska ČSSD administrera 10 av landets 13 regioner. Några år därefter gav partiet sitt stöd till miljardären och ledaren för det populistiska partiet ANO 2011, Andrej Babiš. Partiet godkände budgetar och därmed också partiets politik ända fram till våren 2021, då man slutligen drog tillbaka sitt stöd.

I sin retorik har partiet kritiserat regeringen för dess politik men i praktiken har man släppt fram och godkänt samma politik. Partiet fyller på så sätt samma funktion som Vänsterpartiet fyller i Sverige. Genom kritik mot den socialdemokratiska regeringen har man kunnat locka väljare till sig men i praktiken har man bidragit till att släppa fram samma politik.

Både Vänsterpartiet och KSČM är medlemmar i Europeiska Vänsterpartiet.

2 tankar på “Kommunistpartiet fick inga mandat i Tjeckien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.