Val i Japan – högern vinner och kommunisterna backar

UTRIKES Den 31 oktober ägde valen till det japanska underhuset rum. Resultatet innebar att de konservativa partierna kunde bibehålla sitt grepp om underhuset medan vänstern och kommunisterna backade.

Inför valet samlades de japanska kommunisterna och tre andra partier i en valfront för att på så sätt utgöra en enad opposition mot den höger som dominerat politiken. Valplattformen lovade bland annat att upprätthålla ”konstitutionalismen” som man ansåg försvagats under de senaste tio åren av högerstyre. Dessutom ville man göra skattesystemet mer rättvist genom att beskatta de rika och sänka momsen.

De positiva resultaten uteblev dock för den parlamentariska vänsteroppositionen och de högern kunde bibehålla sitt grepp. Samtidigt seglade också ett mer extremt högerparti upp och blev tredje största parti med nästan nio procent av rösterna.

Den japanska kommunismen

I Japan slog kommunisterna tidigt in på en helt egen linje och i splittringen mellan Kina och Sovjet tog man aldrig ställning. Istället fördömde man händelserna i Tjeckoslovakien och man tog även avstånd från Mao och maoismen.

Istället inordnades partiet i den japanska parlamentarismen och de krav man driver kan bäst karaktäriseras som borgerligt progressiva. En av de viktigaste frågorna för partiet är landets relation med USA och avvecklandet av alla US-amerikanska militärbaser i landet. Istället vill man rikta om Japans diplomatiska fokus till Asien. Partiet stödjer också de japanska anspråken på Kurilerna, som övergavs till Sovjetunionen 1945.

Inrikespolitiskt driver partiet bland annat ett krav på vad man kallar en demokratisering av storföretagen, så att dessa också ska vara till gagn för folket. 

Sitt största stöd fick partiet i valet år 2000, då nästan sju miljoner japaner la sin röst på partiet. Det japanska kommunistpartiet är inte det enda partiet av sitt slag som backar. Nyligen förlorade de tjeckiska kommunisterna all representation i det tjeckiska parlamentet efter att ha närmat sig borgerliga partier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.