Barnmorskor och tågvärdar demonstrerade i Stockholm

INRIKES Igår demonstrerade barnmorskor och tågvärdar utanför Landstingshuset i Stockholm mot Region Stockholms politik både när det gäller förlossningsvården och kollektivtrafiken. Missnöje pyr på gräsrotsnivå och många vill uttrycka sin kritik mot den politik som förs. 

Den konservativa majoriteten inom Regionen står för attacker mot arbetarklassen, men självklart har det ”rödgröna” blocket banat väg för försämringarna. De accepterade alla privatiseringar och nedskärningar när de var majoritet och nu när de har regeringsmakten. Att inför kommande val vilja visa en ”mänskligt ansikte” och till viss del hålla med barnmorskorna och tågvärdarna betyder inte att de är fria från ansvar.  

Hundratals barnmorskor samlades mitt på dagen utanför Landstingshuset och krävde ökade resurser till förlossningsvården, nyanställningar, högre löner samt bättre anställningsvillkor och arbetsmiljö. Tillsammans med dem närvarande många föräldrar och deras bebisar samt barnmorskestudenter. 

På eftermiddagen demonstrerade tågvärdarna som protesterar att Region Stockholm med hjälp av MTR beslutade att deras arbete ska försvinna och ersättas med kameror på tåget. Detta kommer att skapa stora problem för passagerarnas säkerhet och trygghet. Region Stockholm och MTR agerar ”hare” för andra regioner och tågföretag som nu kan ta chansen och ersätta tågvärdarna som står för allt säkerhetsarbete på pendeltåg, regional trafik och fjärrtrafik i hela Sverige med kameror. På plats fanns också personal från tunnelbanan för att visa solidaritet med sina arbetskamrater. Både barnmorskor och tågvärdar lovade att kampen kommer att fortsätta.

Alla sådana protester, både de som ägde rum nu och de som bör komma i framtiden, måste ha som mål inte bara den nuvarande majoriteten i Region Stockholm, men också alla partier som stödjer detta system. Man kan inte förbättra arbetsvillkor eller arbetsmiljö utan att systemet inte ändras. Arbetarklassen producerar alla rikedomar, och de här verksamheterna, och många andra, kan vara under samhällelig ägo.

En tanke på “Barnmorskor och tågvärdar demonstrerade i Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.