Tillbaka till 70-talet – ”moderniseringen” av LAS

INRIKES I en intervju med tidningen Kommunalarbetaren ger Svenskt Näringslivs vice VD Mathias Dahl sin syn på överenskommelsen om anställningstryggheten. Det är ett avslöjande yttrande som i en fackföreningstidning inte kan vara annat än ett hån.

Vi har fört tillbaka arbetsrätten till 70-talet och tiden innan Lagen om anställningsskydd tillkom. Vi har tagit ett stort och positivt steg tillbaka. Så formulerar sig Svenskt Näringslivs Mathias Dahl på frågan från Kommunalarbetaren. Yttrat i en fackföreningstidning kan det inte vara annat än ett hån.

Avregleringen av anställningstryggheten betyder rent konkret bland annat fler undantag från turordningsreglerna och förändring av anställningsformen allmän visstid. I utbyte mot försämringar erbjuds arbetarna istället ett starkare ”omställningsstöd” som i sin tur gör dem mer ”anställningsbara” – att det är kapitalet som bestämmer är tydligt. Det är marknadens lagar som gäller och detta accepterar fackföreningsledarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.