SKP: Nej till stöd till Ukraina; nej till NATO!

PARTIET I ett uttalande kommenterar Sveriges Kommunistiska Parti den svenska regeringens beslut att skicka militärt stöd till den ukrainska regeringen. Uttalandet har publicerats på partiets hemsida och Riktpunkt publicerar det i sin helhet nedan.

På söndagskvällen meddelade Magdalena Andersson att tusentals vapen och över hundratusen fältransoner kommer att skickas till den ukrainska armén. Över en miljard kronor kommer också att gå till nödhjälp i Ukraina men också till armén.

Det går inte att se det på annat sätt än att Sverige bidrar till ytterligare eskalation i området och att det i kombination med andra åtgärder, såsom sanktioner, förvärrar situationen. Det är en eskalation, precis som den höjda beredskapen Ryssland infört för sina kärnvapentrupper och det höjer spänningarna i världen, vilket i slutändan också ökar risken för ett allmänt imperialistiskt krig.

Därför motsätter vi oss allt militärt och politiskt stöd till Ukraina. Det är inte ett stöd för fred, utan ett stöd för krig.

Roten till kriget står att finna i själva det kapitalistiska-imperialistiska systemet, vars själva logik obönhörligen skärper alla motsättningar, i det att det tvingar varje företag att ständigt växa. Detta ständiga växande tar slut när det möter andra företags ständiga växande. Så uppstår slitningar och slutligen krig.

Rysslands invasion av Ukraina är lika mycket uttryck för detta som de NATO-ledda krigen i Afghanistan och Irak. De är alla imperialistiska krig som expanderar de egna monopolens baser och stärker deras geopolitiska positioner.

Ingenstans stärks det arbetande folkets positioner av detta, utan folket är alltid förlorarna.

Därför motsätter vi oss inte bara allt militärt och politiskt stöd till Ukraina, utan också varje övning, varje närmande och varje avtal med NATO, vilket bereder vägen för en skärpning av motsättningarna och driver fram ett ännu större och ännu mer dödligt imperialistiskt krig.

I ett system där motsättningarna med nödvändighet måste skärpas finns det ingen plats för mänsklighet. Där krig blir ett måste, kan människan i slutändan inte existera.

Därför tar vi också ställning mot hela det kapitalistiska-imperialistiska systemet, som överallt hotar människan och mänskligheten med sina oundvikliga krig.

Därför tar vi också ställning för socialismen, det enda alternativet till imperialismens krig och exploatering.

Sveriges Kommunistiska Parti

5 tankar på “SKP: Nej till stöd till Ukraina; nej till NATO!

 1. Så ni ställer er bakom Rysslands anfallskrig mot Ukraina? Det är väl Ryssland som är imperialisten här liksom 🇺🇸 var i sitt anfallskrig mot Irak?

  Irak hade rätt att försvara sig på samma sätt som Ukraina har rätt att göra det. I båda fallen har angriparen brutit mot folkrätten genom att inte respektera ett lands gränser.

  Vet inte riktigt hur ni tänker, har Ryssland ”rätt” att ta bitar från ett annat land (Donbass och Luhansk) bara för att man tycker att de borde vara ryskt? Som om Sverige skulle kräva Finland tillbaka. Finland har ju varit svensk i 700 år innan det blev ryskt. Absurt! Samma argument ledde till att kriget på Balkan.

  Till sist, vad tycker ni Ukraina skulle ha gjort när de blev anfallna?

  1. Vår rapportering har inte tagit ställning för vare sig Ukraina eller Ryssland. Rapporteringen om Ukraina kan du följa under taggen ”Ukraina”: https://riktpunkt.nu/etikett/ukraina/. Här hittar du artiklar om allt ifrån det öppna brevet som studenter och anställda vid Lomonosov-universitetet skrivit mot kriget till hur den ukrainska regeringen fängslar och misshandlar kommunister.

   Vi hänvisar också till den senaste artikeln, om hur målet är att ansluta Lugansk till Ryssland: https://riktpunkt.nu/2022/03/lugansk-president-vill-rosta-om-anslutning-till-ryssland/. Här får du svar på vad vi anser om ”rätten att ta bitar från ett annat land”.

   Kriget i Ukraina är en uppgörelse mellan imperialister, å ena sidan USA/NATO/EU och å den andra Ryssland. Kriget drabbar civila ukrainare, som dör, drivs på flykt och får sina hem och liv förstörda. Men kan man försvara Ukraina genom att försvara landet tillsammans med samma regering som siktar på NATO-medlemskap och hyllar nazister?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.