Donetsk öppnar för anslutning till Ryssland

UTRIKES När separatisterna i östra Ukraina kontrollerar allt det område man räknar som sitt kan man öppna för att ansluta till Ryssland. Detta meddelar regionens ledare Denis Pusjilin, som menar att det är en önskan som kan spåras tillbaka till 2014.

Efter en brokig karriär i Ukraina, där han bland annat var inblandad i ett stort investeringsbedrägeri, framträdde han som en av de tidiga ledarna i ”folkrepubliken” Donetsk. Redan 2014 uttryckte han en önskan om att ”folkrepubliken” tillhöra ett ”återupprättat ryskt imperium”. 

Hans uttalande mötte stark kritik från Kiev, som menar att något sådant saknar laglig grund och skulle utlösa en kraftig internationell respons.

Bara dagar innan Pusjilins uttalande gjorde Lugansk president klart att man siktade på att hålla en folkomröstning om regionens anslutning till Ryssland. Även den georgiska utbrytarrepubliken Sydossetien vill folkomrösta om att bryta sig loss från Georgien för att ingå i Ryssland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.