Sverige runt med SKP – Håkan Jönsson från Burlöv

VAL 2022 Inför valet i september träffar Riktpunkt några av de namn som står på kommunvalsedlarna för Sveriges Kommunistiska Parti och diskuterar lokala frågor, personligt engagemang och annat mer. I vår serie ”Sverige runt med SKP” presenterade vi förra gången Patrik Lindh från Uppsala, och nu beger vi oss vidare till skånska Burlöv där Håkan Jönsson står som första namn på kommunvalslistan.

RP: Vi har ju redan intervjuat dig när det gäller rikspolitiken, och då berättade du om hur du kom att bli politiskt aktivt i SKP. Nu sätter vi fokus på ditt lokala engagemang, och vill gärna veta mer om din hemkommun Burlöv!

H: Ja, jag bor alltså i Burlöv och närmare bestämt i Åkarp. Vid 1900-talets stora kommunsammanslagningar skapades kommunen Burlöv, när Arlöv och Åkarp slogs ihop. Med i kommunen fanns också ett litet samhälle, som hette Burlöv. För att inte tjabb skulle uppstå om kommunen skulle heta Arlöv eller Åkarp så valde man helt enkelt det lilla samhället Burlöv som kommunens namn. I dag heter det lilla samhället Burlövs kyrkby och jag tror det består av 2 hushåll och en kyrka. I folkmun i kommunen lever dock de gamla kommunerna kvar – man bor i Arlöv eller i Åkarp. Kommunen ligger mellan Malmö och Lund, så trots sin litenhet är det en del av en storstadsregion. Det är också en del av charmen med kommunen tycker jag.

RP: När man ser på Skåne och främst Malmö, slås man ju av hur stora skillnaderna mellan olika samhällen och samhällsdelar är. Och sen så har vi landsortskommuner där man läser om en viss invandrarfientlighet. Hur kan man bedriva en meningsfull regional eller kommunal politik under sådana omständigheter?

H: Oavsett var man bor i länet så märker man allt mer av samma problem. Sjukvården försämras, resurserna räcker inte till, heter det. Oavsett om man bor i invandrartäta Rosengård, ute vid havet i de dyrare lägenheterna eller på landsbygden, så läser vi alla här samma tidningsrubriker: ”Barnmorskor säger upp sig i protest, Enorma besparingar väntar vården” osv. Bor man i storstadens ytterområde eller på landet så märker man av att bussförbindelserna blir allt färre. Ja, problemen är många och de har alla en gemensam nämnare: kapitalismen. Kring detta kan vi också bygga ett motstånd och vinna gehör för vår politik. När människor förstår sammanhangen bakom de problem de drabbas av är det också lättare att komma till rätta med att man lägger skulden på vissa grupper i samhället, som invandrare.

RP: Vad ser du som de allra viktigaste frågorna i Burlövs kommun?

Här är många viktiga frågor.  Kommunen har nästintill enhälligt beslutat att om att stänga Träffpunkten, en samlingsplats där personer med psykisk ohälsa kunde finna samvaro och kamratskap. Barnfamiljer vräks av privata hyresvärdar i deras jakt på att sälja ut bostäderna. Vårdcentralen i kommunen räcker inte till och politikerna öppnar upp för privata alternativ för att lösa detta. Personalen inom kommunen, främst inom hemtjänsten tvingas till delade turer på sitt schema. Det finns helt enkelt många frågor som är viktiga.

RP:  Vad har ni gjort i kommunen tidigare?

Vi har under en längre tid funnits i kommunen. I valet 2018 ställde vi inte upp i kommunalvalet här, men 2014 gjorde vi det i en form av en valallians kallad ”Social Rättvisa”. Vi var då nära att få ett mandat i kommunen. Vi har under en längre tid sänt närradio här och bedrivet traditionellt kommunistiskt basarbete. I höstas genomförde vi en manifestation här, när en barnfamilj hotades med vräkning. Vårt svar på detta var att kalla till en manifestation där kravet var att hyresvärden skulle låta barnfamiljen bo kvar, samt att kommunen köper upp de mindre hyresvärdarnas fastighetsbestånd så att situationer som denna skulle undvikas. Manifestationen blev bra. Dessförinnan skrev vi ett förslag till kommunstyrelsen i samma ämne vilket totalt ignorerades.

RP: Säg nu att du skulle hamna i kommunal församling – hur skulle du kunna agera på ett bra sätt, när det ska fördelas pengar? Fler vårdcentraler eller flera förskolor? Idrottsanläggning eller en ny Träffpunkt? Vad gör en kommunist i det läget?

H: Vi förespråkar såklart både fler vårdcentraler och fler förskolor om det behövs. Och en ny idrottsanläggning går att bygga samtidigt som Träffpunkten återupprättas. Vi accepterar inte det alla de andra partierna är överens om: budget i balans eller utgiftstak eller vad de nu vill kalla det. Vi vet att det finns pengar i samhället, men de är fel fördelade. Pengarna finns hos de som äger, inte hos folket som producerar rikedomarna. Därför väljer vi inte, vi satsar på allt. Vi motsätter oss att folket ska betala satsningar genom höjda skatter eller taxehöjningar på sophämtning eller barnomsorg. Pengar ska tas där dom skapas, i produktionen, från företagen. 

RP: Går det att skapa en verklig förändring genom kommunfullmäktige?

Verklig förändring kan folket bara skapa själva genom sin egen organisering, och det är detta vi förespråkar. En plats i kommunfullmäktige kan vi ändå använda oss av som en plattform för att nå ut än bättre med vår politik, och vi kan avslöja de andra partierna som de hycklare de är. Det betyder att vi kan spräcka de illusioner som människor ofta har, att bara de röstar rött eller grönt eller blått så blir saker bättre.

2 tankar på “Sverige runt med SKP – Håkan Jönsson från Burlöv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.