USA förstärker den militära ockupationen av Jemen

UTRIKES Genom att använda den nuvarande vapenvilan för att säkert kunna flytta runt personal så förstärker USA sin ockupation av sydöstra Jemen med mer vapen, större förråd och fler soldater.

I flera år har USA diskret styrt kriget mot Jemens Ansar Allah-regering (de så kallade Houthi-rebellerna) åt en av sina största imperialistiska tillgångar, Saudiarabien. Den saudiska militären är helt oförmögen att göra jobbet: deras marktrupper är beroende av utländska legoknektar medan deras flygvapen bombar Jemen bara så ofta som deras US-amerikanska och brittiska instruktörer kan förmå dem. Kriget har fört med sig hemska svältkatastrofer och sjukdomar som drabbat Jemens folk, vilket är centralt för den US-Saudiska utnötningsstrategin.

Efter flera år av saudiska misslyckanden och betydelsefulla segrar för jemeniterna (såsom angrepp mot saudiska oljeanläggningar och ett bibehållande av de norra territorierna), så försöker nu USA få fart på det hela. Med tanke på att kriget startade som en saudisk offensiv är den nuvarande vapenvilan ett verkligt svaghetstecken.

US-amerikanska och brittiska militära instruktörer skeppades den 28 juli till landets östra provins där de hoppas kunna lära sina allierade hur de ska besegra Houthi-rebellernas gerillataktik. De senaste veckorna har också enorma mängder vapen skickats till regionen, medan provinsens guvernör förklarade att den saudiska ockupationsmakten tillåter kriminalitet för att på så sätt försvaga det lokala motståndet inom det ockuperade området.

Förstärkningar av den US-amerikanska närvaron har också skett i Somalia de senaste månaderna, där Biden-administrationen vänt Trumps motvilliga ”tillbakadragande” genom att skicka hundratals specialstyrkor till området, så att de kan agera livvakter åt USA:s allierade.

Som av en slump ligger dessa två länder precis vid den strategiska vattenvägen genom Adengulfen, genom vilken miljoner ton olja och andra varor passerar till och från Suezkanalen, vilket är den huvudsakliga rutten mellan Europa och Asien. Det är tydligt att USA försöker upprätthålla sitt grepp om den viktigaste delen av Mellanöstern, där man delvis motats tillbaka av sina konkurrenter; Iran i Irak, Ryssland i Syrien och Kina i Afghanistan.

Det är alltför tidigt att fira slutet på den US-amerikanska närvaron i regionen och vi måste hålla ett öga på de oundvikliga krigseskalationerna på platser som Jemen.

Denna artikel har tidigare publicerats på Politsturm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.