Reallönerna sjönk med över 8 procent i november

INRIKES Enligt färsk statistik från Medlingsinstitutet sjönk den genomsnittliga reallönen med omkring åtta och en halv procent i november förra året. Detta är jämfört med november 2021.

De nominella löneökningarna i november förra året var tre procent, vilket mer eller mindre ligger i linje med de överenskommelser som väntar i avtalsrörelsen. Där har IF Metall lagt ett krav på 4,4 procent, vilket förmodligen kommer sänkas med tanke på kapitalets bud på två procent. 

Allt detta innebär emellertid i praktiken en lönesänkning eftersom inflationen, alltså prisökningen, är högre än löneökningarna. När de nominella löneökningarna låg på tre procent i november låg samtidigt inflationen på 9,5 procent, vilket gav en rejäl sänkning av reallönen – med 6,5 procent.

Siffran är dock missvisande, för lönesänkningen var större än så. Bostadslånen räknas nämligen inte in i inflationen och när man tar hänsyn till den konstaterar Medlingsinstitutet att lönerna istället sjunkit med 8,5 procent.

I både december och januari i år var inflationen över 10 procent – utan hänsyn till bostadslånen. Om de nominella löneökningarna fortsätter vara så låga, vilket är att förvänta, kommer reallönesänkningen att bli uppemot 10 procent. 

Allt detta förutsätter naturligtvis att kapitalet och fackföreningsledarna kan fortsätta sin lönesänkningspolitik, tvärtemot arbetarnas intressen. 

2 tankar på “Reallönerna sjönk med över 8 procent i november

  1. Rubriken är missvisande. Det som sägs i texten är att novembersiffrorna visar att reallönen sjunkit med över 8 procent under ett år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.