Fortsatt lönesänkning i december

INRIKES Medlingsinstitutets senaste lönestatistik visar att reallönen sjönk med 7,1 procent i december jämfört med samma månad förra året. Bakom detta ligger den höga inflationen, som pressar ner lönerna.

I december var inflationen enligt Konsumentprisindex 10,2 procent och med en nominell löneökning på 3,1 procent blir reallönesänkningen ett faktum. Den förra siffran minus den senare siffran ger 7,1 procent, vilket blir den reella lönesänkningen.

Tendensen var likadan i november förra året, då tappet jämfört med samma månad året dessförinnan var över åtta procent.

Medan kapitalet och fackföreningsledarna är nöjda med utvecklingen har kommunisterna ställt krav på bland annat generella löneökningar och dessas indexering gentemot inflationen, så att det inte ska vara möjligt arbetarnas löner att ätas upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.