Almega vill göra det mindre attraktivt med bidrag

INRIKES Branschorganisationen Almega, som samlar tjänsteföretagen inom Sverige, tycker att glappet mellan att arbeta och få bidrag är för litet. Därför vill de skärpa till reglerna för bidrag och öka skattelättnaderna för företagen. Att höja löner vill dock ingen höra talas om.

I hushåll utan barn, där en eller två av de vuxna får bidrag, tjänar hushållet på att den ena eller bägge parterna arbetar. Så fort barn kommer in i bilden förändras situationen, menar Patrick Joyce, som är chefsekonom på Almega och som ansvarat för den nya rapporten Att börja eller inte börja arbeta.

– Ett hushåll med två vuxna och ett barn som lever på ekonomiskt bistånd höjer bara sin disponibla inkomst med 200 kronor i månaden om en av dem börjar arbeta heltid. Med två barn i hushållet ökar inte den disponibla inkomsten alls, förklarar han.

Av detta drar han och hans organisation slutsatsen att bidragen är för bra. De ligger för nära lönerna och måste därför sänkas och regleras kraftigare. Det vore kanske lite magstarkt att påstå att det är barnen som är problemet och att vända på steken och förklara att det inte är bidragen som är för höga, utan lönerna för låga, är inte vad han har betalt för. Då återstår det att sparka nedåt.

Utifrån detta formulerar Almega en rad förslag som riktas mot bidragstagarna. Man vill bland annat att bidragstagaren ska ägna sig åt aktiviteter som gör personen anställningsbar på heltid för att kunna få maximalt bidrag. Dessutom måste man införa ett bidragstak, menar organisationen. Det måste löna sig att arbeta, skriver man, och menar i verkligheten att folk måste vara rädda att inte klara försörjningen så de tar vilket jobb som helst.

Utöver detta slår man ett slag för ytterligare subventioner för företagen, som behöver både jobbskatteavdrag och höjda löner för nystartsjobb, som företagen för omfattande stöd från Arbetsförmedlingen för.

I motsats till kapitalet ställer kommunisterna krav på att lönerna ska höjas och att dessa ska indexeras mot inflationen, så att den aldrig tillåts äta upp det arbetande folkets löner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.