Ökningen av matpriserna förra året störst sen 50-talet

INRIKES I en rapport visar Statistiska Centralbyrån (SCB) att matpriserna stigit med ungefär 20 procent det senaste året. Det är den största ökningen under ett år sedan 50-talet och mest har oljor och fetter ökat i pris, följt av mjölk, ost och ägg.

Prisökningarna har framför allt drabbat livsmedel som är nödvändiga för hemmet, såsom oljor, mjölk och ägg. Även grönsaker har ökat långt över 20 procent i pris under det föregående året där enskilda grönsaker, såsom purjolök, nästan fördubblats i pris.

Utöver prisökningarna på livsmedel väntar under 2023 både högre ränta och högre hyra, vilket tynger de arbetande människorna ytterligare. Dessutom har så gott som varje fackförening gått ut med krav på reallönesänkningar, vilket kommer ligga som en ytterligare tyngd på vanliga människor.

Kommunisterna i Sverige har tidigare bland annat ställt krav på generella lönehöjningar och dessa höjningars indexering mot inflationen, för att undvika att inflationen drabbar arbetarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.