Inte heller Byggnads strejk blev av

FACKLIGT Igår skulle 1 500 arbetare som omfattades av VVS- och kylavtalet ha gått ut i strejk. Den avblåstes dock bara några timmar innan den skulle bryta ut eftersom ett nytt avtal träffats. 

Det för Byggnads viktigaste kravet var att få till ett partsgemensamt arbete mot vad man kallar oseriösa företag. Detta hade dock motparten Installatörsföretagen konsekvent avvisat, varför också Byggnads varslade om strejk. Nu har dock en överenskommelse träffats som bland annat innebär att även denna bransch kommer att omfattas av vad man kallar Svensk byggkontroll, som är just denna partsgemensamma instans som Byggnads eftersträvat.

I övrigt har avtalet mer eller mindre landat på samma nivå som märket, vilket innebär reallönesänkningar de kommande två åren, eftersom de nominella löneökningarna ligger långt under inflationen. Andra saker som skrivits in i avtalet är också en höjd pensionsavsättning och en starkare kontroll av anlitande av underentreprenörer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.