Eldtornados förebådar en brandsommar i världen

KLIMAT Kommer det att bli en brandsommar i världen i år igen – såsom det var 2017? Det som oroar är bland annat att det i Kanada just nu pågår enorma skogsbränder, med arméinsatser i västra delen av landet sedan tidigt i maj och nu även trupper i delstaten Nova Scotia, där ovanligt aggressiva och stora bränder härjar, med en rekordstor brand som slukat tjugotusen hektar och fortfarande växer. Alla typer av aktiviteter i skogsområden har förbjudits i delstaten, från avverkning till promenader.

Omkring 30 000 människor har evakuerats från sina hem på grund av skogsbränder i nästan alla Kanadas provinser. Nu senast evakuerades 10 000 invånare i delstaten Quebecs kustområden för några dagar sedan. De skogsbränder som rasar i landet sprider sig och har alltså startat en riktigt illavarslande brandsäsong. Bara hittills i år har mer än 2,7 miljoner hektar brunnit – ett område lika stort som fem miljoner fotbollsplaner. Det är mer än 10 gånger vad som brukar ha brunnit ned vid den här tiden på året under det senaste årtiondet säger beredskapsministern Bill Blair.

De kraftiga, aggressiva bränderna som slukar allt är en ny typ av skogsbrand i klimatförändringarnas spår. Mekanismerna bakom dessa ”eldtornados” beror bland annat på att de nordliga skogarna på jorden, som hittills varit fuktiga och fulla av våtmarker, håller på att torka upp genom de torrare och varmare somrarna. Ekosystemet blir som ett paket av fnöske som väntar på en tändande gnista. Författaren John Vaillant menar att den som inte sett hur en explosionsartad brand tar fart när den torra skogen antänds inte kan föreställa sig hur det är – en förstörande kraft som en atombomb, ”som att se Nagasaki hända”. Och värst av allt: en eldtornado skapar sitt eget vädersystem. Här uppstår en speciell typ av moln  som tenderar att öka elden ännu mer, exempelvis med kraftig vind och blixtar som sprider elden vidare.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.