Hälften av barngrupperna i förskolan är större än Skolverkets rekommendationer

FACKLIGT Skolverkets rekommendation är att en barngrupp ska bestå av max 12 barn i åldrarna 1-3 år. För äldre barn är rekommendationen 15 barn. Mer än hälften av alla barngrupper är dock större än dessa, enligt Sveriges Lärare.

Det finns en kommun i hela Sverige där inte en enda barngrupp är för stor och det är i Hällefors. Samma kommun är också den fattigaste i hela landet. Det är en avfolkningskommun som inte sett befolkningen öka sedan 60-talet och därför lyckas man nog också hålla barngrupperna på en rimlig nivå. Den andra extremen representeras av Tibro och Lilla Edets kommun. I dessa två västgötska kommuner finns det inte en enda barngrupp som inte överskrider Skolverkets rekommendationer.

Av alla barngrupper i landet var hela 55 procent större än rekommenderat, vilket är en ökning med 7 procent sedan 2021, då 48 procent av barngrupperna var för stora. Snittet för hur stora barngrupperna är har därmed också ökat – får åldrarna 1-3 år har den genomsnittliga storleken ökat från 12 till 12,6 och för barn mellan 4-5 har snittstorleken på grupperna ökat från 15 till 16,2 barn per grupp.

Sveriges Lärare befarar att storlekarna kommer att öka ytterligare på grund av kommunernas alltmer ansträngda ekonomiska situation och Sveriges Kommuner och Regioner har tidigare varnat för att nedskärningar kommer. Denna utveckling sker parallellt med en enorm upprustning av militären – samtidigt som kommuner skär ner på välfärden har Sverige ökat sina militärutgifter med 12 procent. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.