I Stavanger ska gratis kollektivtrafik provas

MILJÖ Bussmagasinet rapporterar att Stavanger i Norge har infört avgiftsfri kollektivtrafik från den 1 juli i år. Satsningen ska vara i ett år  och kommer enligt beräkningarna att kosta 200 miljoner norska kronor. Målet är att 70 procent av stadens resor ska ske med kollektivtrafik, på cykel eller till fots. 

I Tyskland testade man kollektivtrafik för 9 euro i månaden och nu har man istället  ”Tysklandsbiljetten” som gör det möjligt att resa i hela landet för ca. 500 kr i månaden. I Sverige är gratis resor eller enhetsbiljetter inte på tapeten. SL som ansvarar för kollektivtrafiken i Stockholm, vill exempelvis istället ha en pristaksmodell, något som inte fungerar lika enkelt.

Avgiftsfri kollektivtrafik har emellertid i provsatsningarna inte automatiskt lett till minskning av biltrafiken, och en risk är att istället cykling och gång minskar. Och det är ju tråkigt framför allt för folkhälsan och även för miljön. Kanske bör man alltså också tänka på att minska arbetstiden och därmed människornas stress, så att de har möjlighet att ta sig tid till kollektivtrafiksresor eller rentav cykelturer? Men sådana experiment lär nog inte föreslås för hela samhället i brådrasket….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.