På tio år har priset på åker- och betesmark fördubblats

INRIKES Sedan 2012 har genomsnittspriset på både betes- och åkermark fördubblats i landet. Prisökningarna skiljer sig åt mellan regioner och de största ökningarna står mellersta Sverige för.

I övre Norrland har prisökningen inte alls varit lika dramatisk, utan där har priserna ”bara” ökat med omkring 50 procent, medan mellersta Sverige sett en ökning med 129 procent och i Götalands norra slättbygder har priserna ökat med 119 procent. Samtidigt är det stora skillnader mellan de faktiska priserna som tas i de olika regionerna. I södra Götaland får man betala ungefär 18 gånger mer för en hektar betesmark jämfört med övre Norrland, där det räcker med 6 700 kronor per hektar.

Prisökningen gynnar också den tendens till koncentration som kännetecknat svenskt jordbruk under de senaste decennierna, där omkring nio av tio jordbruk fått lägga ner. För handeln med mark betyder det i första hand är de redan stora jordbruken som kan köpa mer mark, även om mark också ofta arrenderas. 

En tanke på “På tio år har priset på åker- och betesmark fördubblats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.