Regeringen ser behov av nästan tre gånger så mycket kärnkraft om 20 år

INRIKES Med hänvisning till klimatomställningen vill regeringen röja undan de hinder som finns för byggandet av ny kärnkraft. För att klara omställningen från fossila bränslen behöver elproduktionen fördubblas och kärnkraften behöver stå för en stor del av den ökningen, menar klimat- och miljöministern.

I konkreta termer betyder det att regeringen siktar på byggandet av minst 10 nya reaktorer till 2045, om 22 år. I dagsläget finns det 12 reaktorer i landet, varav 6 är i drift. I praktiken pratar man alltså om nästan en tredubbling av antalet reaktorer på en 20-årsperiod.

Som underlag för denna politik fick Strålsäkerhetsmyndigheten i uppdrag att undersöka förutsättningarna och vilken lagstiftning som behövs för en utvidgning av kärnkraften. Rapporten kom bland annat fram till att förändringar av en rad lagar är nödvändiga, såsom miljöbalken, kärntekniklagen och strålskyddslagen men pekar också på behovet av fler utredningar som tar upp exempelvis finansieringsfrågor.

Regeringen planerar att ta fram vad man kallar en färdplan för elektrifieringen av industrin under hösten men man har redan nu börjat röja undan juridiska hinder för kärnkraftens utbyggnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.