Propagandakriget och terrorn – har 40 småbarn halshuggits av Hamas?

UTRIKES Samtidigt med det verkliga kriget i Palestina sprids också fruktansvärda uppgifter i ett mediekrig. En flod av bilder och uppgifter som är dokumenterat falska har översvämmat sociala medier, och visar bland annat småbarn som hålls i burar som gisslan av Hamas.

Något som också getts stort utrymme i media är att 40 bebisar ska ha dödats, eventuellt halshuggits, av Hamas i kibbutzen Kfar Aza. Det har rapporterats av journalister i main stream-kanaler och har någon typ av bakomliggande, verklig orsak: journalister har sett döda barn, militärer har sagt att de har halshuggits, det finns bilder som tyder på det etc. I  Aftonbladets direktrapport från kibbutsen är  reporterns fasa påtaglig – och ja, det ligger några döda, övertäckta småbarn på marken. Hur de har dött sägs det inget om. En hjälparbetare säger också till Svenska Dagbladet att småbarn halshuggits, att han sett deras kroppar.

När Källkritikbyrån granskade uppgifterna om avrättningarna av barn kom man emellertid fram till att de varken kunde bekräftas eller förkastas. Det är utan tvekan så, att småbarn dödades i Hamas attack. Vi kan dock inte veta om de är civila offer för kriget som exploderade runt dem, eller om de målmedvetet avrättades. Att barn dödas i krig är naturligtvis alldeles fruktansvärt, och de ord man använder för att beskriva det blir platta, meningslösa inför den fasa som ligger bakom dem.

Men att använda dessa ohyggliga händelser som ett propagandavapen för att rättfärdiga Israels förtryck av palestinierna och ockupationen av deras land, eller för att få Israels krigföring att framstå som på något sätt mer human, det är en helt annan sak. Det är också att bortse från den förhistoria som drivit fram Hamas attack och att bortse från den terror som dagligen drabbat människorna på Gazaremsan i årtioden.

Terrorn mot Gaza

Just nu är överlevnaden för varje man, kvinna och barn i Gaza hotad, eftersom det verkar troligt att Israel förbereder en markattack mot den norra delen av Gazaremsan. Det som tyder på detta är att man uppmanat 1,1 miljoner människor att evakuera till den södra delen, bland annat invånarna i den största staden Gaza city. ”Detta betyder nog att den israeliska armén kommer gå in på norra Gazaremsan, antagligen kommer man flygbomba först och kanske jämna norra Gazaremsan med marken, säger Samir Abu Eid, SVT:s mellanösternkorrespondent. En sådan evakueringsorder bedöms leda till en fullständig katastrof, och FN vädjar om att den uppvävs.

Över 1500 människor har dödats av bombningarna i Gaza  efter Hamas attack och gränsen mot Egypten är fortsatt stängd. Den palestinske hjournalisten Hassan Esdodi säger till SvD  att ingen är säker. Israel bombar FN-drivna skolor för palestinska flyktingbarn, har dem som uttalade mål. ”Det är ett folkmord som pågår. Vi pratar om en hel nation i brand. Det är ett krig, inte mot Hamas, det är ett krig som Israel för mot Gaza”, säger han vidare. Han tror att blockaden mot införsel av mat, vatten, bränsle och el inom en månad kommer att kräva offer som svultit ihjäl – om de inte dött i bombräderna.

Enligt Matthias Kennes, ansvarig för Läkare Utan Gränsers arbete i Gaza, bombar stridsflygplanen metodiskt hela gator, kvarter för kvarter. När hans medarbetare går till jobbet vet de inte om de någonsin kommer att se sitt hus eller sin familj igen. Och i en redan totalt överväldigad och överansträngd sjukvård på Gazaremsan saknas nu smärtstillande medel och narkosmedel för dem som drabbats av Israels bomber. Även här bärs de skadade och döende barnen in.

 

 

 

 

En tanke på “Propagandakriget och terrorn – har 40 småbarn halshuggits av Hamas?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.