100 personer sägs upp från Coop

INRIKES 100 anställda sägs upp från Coop. De som ska förlora sina jobb finns på huvudkontoret i Solna, och uppsägningrana ska tillsammans med andra åtgärder minska Coops konstnader med 300 miljoner kronor. Detta för att kompenserna för kostnadsökningar för bland annat inköp av varor, energi, transporter och höjda hyror, säger Marie Nygren, vd för Coops Sverige.

Tidigare har man lagt ned flera olönsamma butiker i Norrköping, Nyköping, Sundbyberg och Skärholmen. 55 anställda drabbades då. Nyligen stängdes ytterligare två butiker.

Samtidigt ökade försäljningen med 5,3 procent till 47,6 miljarder kronor under 2022 om man tittar på alla Coops detaljhandelsdrivande föreningar och bolag. Ändå redovisar man ett rörelseresultat på minus 698 miljoner kronor för 2022 (efter en vinst på 662 miljoner kronor under 2021). Tappet skyller man på höga priser, krig och annat mer.

Komplicerat nog gick Coop ändå med vinst, eftersom man sålde fastigheter och butiker.

Så det som en gång skulle vara folkets butiker ska inte bara gå med vinst varje år (istället för att använda överskottet från ett år till att täcka upp underskottet nästa år) utan spekulerar dessutom i fastighetsaffärer för att driva upp lönsamheten, medan anställda får gå. En lektion i att företag som grundats för att bygga rättvisa inuti ett kapitalistiskt samhälle slutar precis som kapitalisterna själva.

En tanke på “100 personer sägs upp från Coop

  1. Ja, och hur många har levt och lever i illusionen om att staten är vi, att det var ett ”Folkhem”? Att Konsum, Domus och numera Coop var och fortfarande är en del av detta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.