Lärarstrejk i Tjeckien – mot nedskärningar

UTRIKES De tjeckiska lärarna genomförde under måndagen en generalstrejk som stängde tusentals skolor och förskolor över hela landet. Bakgrunden är omfattande nedskärningar som den tjeckiska regeringen planerar.

Enligt fackföreningsfederationen ČMKOS stängde 7 213 förskolor och skolor över hela landet, vilket är ungefär tre fjärdedelar av landets alla skolor. Över hela landet organiserades också protester, vilka blev de största i landets historia. Bakgrunden är de hårda besparingsåtgärder som den tjeckiska regeringen tvingar igenom.

Dessa åtgärder inte bara höjer skatterna på bland annat medicin, utan skär ner rejält i välfärden. Målet är att minska det statliga underskottet med nästan 250 miljarder tjeckiska kronor, vilket är lite över 117 miljarder svenska kronor.

Även arbetare från flera fabriker, bland annat från de kända Skoda-verken, deltog i strejken under två timmar för att visa sitt stöd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.