Fackförbundet ST stämmer MTR – företaget ville inte lämna ut undersökning

FACKLIGT I samband med att man gjorde sig av med tågvärdarna ombord på Stockholmspendeln genomförde MTR en undersökning om arbetsmiljön bland de anställda. Den vägrade man lämna ut till facket, varför man nu stäms.

Det var viktigt för MTR att undersökningen, som tittade på konsekvenserna av tågvärdarnas avskaffande, inte skulle komma ut. Den visade nämligen att utan tågvärdar, så skulle arbetsmiljön kraftigt försämras. Extra viktigt var det att inte Arbetsmiljöverket skulle få ta del av den, eftersom den skulle ha påverkat beslutet att häva det skyddsstopp som lagts vid pendeln.

Information som denna har dock fackföreningarna rätt till enligt lag och ST hänvisar till det sjätte kapitlet i Arbetsmiljölagen, där det slås fast att skyddsombud har rätt till den information som krävs för fullgörandet av uppgifterna.

På grund av detta stämmer man nu MTR i Arbetsdomstolen, som ska granska om det förekommit något lagbrott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.