Skyddsstoppet hävt på Stockholms pendeltåg

FACKLIGT Sedan måndagen har ett skyddsstopp förhindrat ensamarbete på pendeltågen i Stockholm. Nu har Arbetsmiljöverket hävt skyddsstoppet och hänvisar till att MTR vidtagit tillräckliga åtgärder för att göra ensamarbetet säkert.

Under förra helgen la skyddsombuden från fackförbundet ST ett skyddsstopp mot ensamarbete på Stockholms pendeltåg med hänvisning till att det är ett hot mot personalens arbetsmiljö. Under veckan har MTR, det statliga kinesiska företag som kör pendeltågen, inte kunnat köra dem utan tågvärdar. Från och med imorgon är det dock slut med det och ensamarbetet fortsätter.

– Vår bedömning är att arbetsgivaren i nuläget har vidtagit tillräckliga åtgärder för att ensamarbete ska kunna ske på ett säkert sätt för personalen, förklarar Anette Wendel på Arbetsmiljöverket

Vad som är säkert råder det delade meningar om och arbetarna på tågen känner sig så osäkra och pressade att de gick ut i strejk förra veckan, trots hot om böter och repression från företaget och staten. Arbetarna har dock gjort klart att de är beredda att strejka igen om det skulle behövas.

En tanke på “Skyddsstoppet hävt på Stockholms pendeltåg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.