Norge först med farlig djuphavsbrytning av mineraler

MILJÖ, UTRIKES Norges regering har som första land godkänt gruvbrytning på havsbotten efter en omröstning i Stortinget tidigare i januari, där Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Fremskrittspartiet och Høyre röstade för djuphavsbrytning.

Djuphavsbrytning har länge varit ett hett ämne och Riktpunkt rapporterade redan för ett halvår sedan att den internationella havsbottenmyndigheten ISA som lyder under FN är splittrad i frågan. Här står de nationer som vill vänta med brytningen och de som omedelbart vill upprätta ett regelverk och påbörja utvinningen mot varandra. Vad ISA än beslutar gäller det dock bara internationellt vatten – de olika ländernas egna territorialvatten kan de exploatera efter gottfinnande

Det handlar om en yta ungefär lika stor som Storbritannien där Norge nu bland annat ska bryta zink, koppar och kobolt som är viktiga för tillverkningen av batterier och vindkraftverk. Enligt DN förväntar sig den norska regeringen profitabla resultat – man har till och med sagt att djuphavsgruvbrytning kan bli landets nya olja.

Många forskare är kritiska mot beslutet. Det som oroar är att framför allt att gruvbrytningen på havsbottnen kan frigöra koldioxid som lagrats i havsbottnen och att sediment från driften kan svepa in hundratals kilometer av bottenmiljön i en partikeldimma. Sedimenten, bullret och ljusföroreningarna som hör till gruvdriften kan vara livshotande för djurarter som drabbas. Om det betyder att ekosystemen i havet hamnar i obalans kan det i sin tur också föra med sig stora problem för samhällen som lever på fiske. Den fulla effekten av de industriella operationerna är svår att ens uppskatta, eftersom kunskapen om djuphavet fortfarande är mycket liten. I nya studier visas exempelvis att nya arter som upptäcks i djuphavet är till 90 % helt okända för vetenskapen.

Den norska miljörörelsens olika organisationer har protesterat, och bland annat samlat in en halv miljon underskrifter från människor som vänder sig mot beslutet. ”Djuphavet är fullt av unikt och sårbart liv som inte finns någon annanstans på planeten Nu hotas det av regeringen oansvariga planer på gruvdrift”, skriver exempelvis organisationen Natur og Ungdom som är med och organiserar olika protester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.