Svenskt stöd till Röda havet för att bekämpa houthierna

UTRIKES Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) har meddelat att det kan bli aktuellt för Sverige att stödja insatserna mot Houthirebellerna  i Röda havet. Det skriver han i en kommentar till Göteborgsposten.

Enligt Tobias Billström (M) kan specifikt svenskt stöd kan komma att skickas för att upprätthålla säkerheten och sjöfarten i området.

– Sverige stödjer fullt ut de ansträngningar som görs för att upprätthålla säkerhet och fri sjöfart i regionen. Sverige undersöker också möjligheter att stödja insatserna i Röda havet, skriver Tobias Billström. Det är dock osäkert hur ett sådant stöd ska komma att se ut.

Under natten har USA och Storbritannien genomfört flygräder mot Jemen. Utrikesministern kommenterar detta med att krigsfartyg som USA och Storbritannien har skickat till Röda havet för att skydda den kommersiella sjöfarten har utsatts för direkta anfall från houthierna. Enligt FN:s säkerhetsråds resolution från den 10 januari har stater rätt att i enlighet med folkrätten försvara sina fartyg från anfall, skriver han till SVT.

Sverige ordnar än en gång in sig tydligt i västimperialismens led, och visar dessutom framfötterna i sitt stöd för att hålla kapitalisternas handelsrutter till Israel öppna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.