Jättelikt matsvinn i en svältande värld

KLIMAT, MILJÖ Ungefär en femtedel av all den mat som produceras i världen slängs, visar en ny FN-rapport. Det är närmast oföreställbart: över en miljard ton mat om året. Och det motsvarar i sin tur ungefär en miljard ätbara måltider om dagen (alltså sådant som slängs fast det går att äta, till skillnad från mat som blivit dålig).

 

FN skriver i sin rapport att hushållen står för 60 procent av svinnet. Slår man ut det över hela världens befolkning innebär det 79 kilo mat i soporna per person varje år. I Sverige slängs cirka 33 kilo ätbar mat per person och år, enligt Livsmedelsverket. För en familj på två vuxna och två barn betyder det cirka 130 kilo totalt.

Samtidigt har 783 miljoner människor runt om i världen brist på mat, och på många håll hotar allvarliga djupare hungerkriser – även om man bortser från de människorskapade svältkatastroferna som i Gaza. Naturligtvis är problemet värre i varmare klimat och framför allt i länder med extremväder.

Matsvinnet genererar 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen. Men vad beror det på? Människor lever ju inte precis i överflöd och slänger mat av rent slöseri. Orsakerna är många, och några känns självklara – exempelvis att livsmedelskedjorna propagerar hårt för Bäst Före-datum som ger större omsättning när folk kastar sin helt ätbara mat istället för att lita på sig själva. Sämre råvaror används också allt oftare och ger förstås sämre hållbarhet. Kapitalismen har givetvis allt att vinna på att människor saknar kunskap om den mat den köper, och kanske kan man också se en orsak i stress och långa arbetsdagar: det man optimistiskt köpt hem orkar man inte laga om det är för krångligt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.