Atmosfärens koldioxidhalt ökar rekordartat

KLIMAT Klimatmöten, klimatlagar och klimatavtal: men koldioxiden i atmosfären slår hela tiden nya rekord  – och under våren ökade den snabbare än någonsin tidigare. Den nådde faktiskt de hittills högsta nivåerna i mänsklighetens historia, rapporterar amerikanska NOAA, National Oceanic and Atmospheric Administration, som gjort mätningar ända sedan slutet av 1950-talet.

Medelkoncentrationen i maj 2024 var 426,9 ppm (parts per million) vilket var nästan 3 ppm mer än året innan. De dystra rekorden duggar tätt:

“Under det senaste året har vi upplevt de varmaste temperaturerna som någonsin noterats, de varmaste havstemperaturerna som någonsin registrerats och ändlös rad av värmeböljor, torka, översvämningar, skogsbränder och oväder” sa NOAA-adminsitratören Rick Spinrad. “Nu ser vi hur atmosfärens nivåer av CO2 ökar snabbare än någonsin.” 

Det är utsläpp från mänskliga aktiviteter och förändrad landanvändning  som orsakar alla dessa rekord och som leder till en global uppvärmning som inom en snar framtid kan överskrida 1,5 grader, säger Ralf Döscher, klimatforskare på SMHI. Han menar att koncentrationen ökat rekordmycket i år på grund av fortsatt höga utsläpp och för att biosfärens förmåga att ta upp koldioxid minskat. Detta beror i sin tur på de torra förhållanden som skapats av det cykliska väderfenomenet El Ninõ som lett till torrare förhållanden i tropikerna. Växtligheten förmår inte absorbera tillräckligt mycket koldioxid under sådana förhållanden.

Som alltid säger forskarna att alltsammans kan lösas om vi minskar förbrukningen av fossila bränslen – men även om förbränning av fossila bränslen är en stor del av problemet finns annat som driver klimatuppvärmningen: tydliga exempel är utbredd skogsskövling och ett superindustrialiserat jordbruk med ettåriga grödor och jord som ständigt tvingas ge ifrån lagrat kol vid plöjningen.

Och bakom den stora användningen av olja och kol och utsläppen den förorsakar, bakom de förödda landskapen där skogbränderna rasar och ökar växthusgaserna i atmosfären ännu mer, och bakom den utarmade jorden finns förstås ett samhällssystem där profiten sitter i högsätet medan människans livsvillkor försämras för varje år som går.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.