Havsdjur i miljoner dödades av värmeböljan

UTRIKES I den extrema värmeböljan i Kanada beräknas att upp emot en miljard marina djur har dödats – de har helt enkelt kokat och ruttnat i sina skal.

Zoologiprofessorn Christopher Haley vid University of British Columbia oroar sig för framtiden, eftersom det är troligt att sådana här värmeböljor kommer allt oftare. De kan faktiskt komma att drabba kusterna där musslor och sjöstjärnor lever ungefär vart tionde år, eller rentav vart femte, istället för en gång på tusen år. Då kommer ekosystemet få svårt att återhämta sig och man får räkna med en annorlunda framtid där andra arter dominerar. En framtid där också människan kommer att vara utsatt för ett klimat i kaos på ett helt nytt sätt.

Naturligtvis betyder ett förändrat kustnära ekosystem också stora förändringar för människors liv och ekonomiska verksamheter, men det är när det värmen dödar människorna direkt som det känns hur nära katastrofen världen står och vacklar.

Vi har alla förfärats över den lilla staden Lytton i Kanada som slukades av en skogsbrand orsakad av rekordhettan, men även före den slutliga undergången drabbade värmeböljan de äldre och utsatta allra värst. Här dog människor av organsvikt när de försökte hitta det fåtal svala byggnader som fanns i staden.

Riktpunkt har tidigare skrivit om den klimatrapport som läckt från IPCC (FNs klimatpanel). Vi vet att vi är snubblande nära att få uppleva sådana mardrömsscenarier mycket oftare och mycket närmare, och det gäller även om vi slutar med utsläpp av växthusgaser omedelbart: efterdyningarna av klimatförstörelsen ökar på växthuseffekten i decennier även i detta fall.

Men ännu finns ett fönster av tid för att förhindra de värsta effekterna – och som vanligt handlar det om organisering, motstånd och bygget av ett annat samhälle. Man kan ju tycka att vi, till skillnad från havsdjuren, borde klara av det….

 

 

 

 

.

 

 

En tanke på “Havsdjur i miljoner dödades av värmeböljan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.