Europa brinner – men klimatförnekarna härjar vidare

UTRIKES Skogsbränder härjar i Grekland, Turkiet och Italien – människor har dött i lågorna och många har förlorat allt vad de äger. I skrivande stund evakueras människor från riskområden i Athen och den grekiska huvudstaden är avstängd från trafik norrut. I Turkiet flyr människor med båt från badorter längs kusten.

Aldrig någonsin förr har klimatförändringarnas samhällspåverkan varit så tydliga som den här sommaren, när världen upplevt svåra värmeböljor, översvämningar och skogsbränder. Men ändå sprids klimatskeptiska påståenden och felaktig information rapporterar Supermiljöbloggen, något som inte bara hotar mänsklighetens existens utan även kostar samhället stora pengar. 

Det är främst via sociala medier där idiotierna får spridning via grupper som exempelvis kallar sig ”Man Made Global Warming is a HOAX” och ”Climate Crisis? There is NO Climate Crisis!”. I Sverige pekas Facebooksidan Klimatbalans ut som spridare av klimatdesinformation.

Forskning pekar på hur den här typen av desinformation angriper klimatvetenskap och forskare, och att man allt oftare motsätter sig klimatpolitiken och arbetet med förnybar energi. Det har också visat sig att flödet av felaktiga påståenden gör att människor litar mindre på korrekt klimatinformation, vilket försvårar och fördröjer arbetet med att hantera klimatförändringarna.

Förutom riskerna för människornas existens och hälsa i framtiden är inaktivitet och klimatskepsis dessutom kostsamt, eftersom den fördröjer lämpliga motåtgärder – något som kan komma att få en prislapp på fantasisumman ungefär 4,5 biljoner kronor per år.

Medan den privata, ointelligenta klimatskeptikern förstås är en vilseledd stackare, menar vi att den felaktiga information som sprids passar miljöfarlig kapitalistisk verksamhet som hand i handske: den minskar riskerna för protester och bråk, och framförallt för krav på en genomgripande samhällsomdaning.  Prislappen är nog ändå acceptabel sedd i sitt sammanhang – det lär kosta betydligt mer att förlora hela produktionsapparaten.

Läs mer om klimatet i Riktpunkt!

Alarmerande rapport från FN:s klimatpanel

Havsdjur i miljoner dödades av värmeböljan

Amazon förstör miljontals produkter för profiten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.