Barnkonventionen riskerar sättas ur spel i vräkningsärende i Burlöv

INRIKES Riktpunkt har tidigare rapporterat om vräkningarna av boende i Burlövs kommun. Hyresgästerna har fått veta att de ska flytta ut eftersom ägaren sålt bostäderna och de ställs därmed på bar backe. Situationen avslöjar hur Barnkonventionen riskerar att bara bli ett papper utan innehåll när marknaden gör sig gällande.

De boende, många av dem barnfamiljer, har försökt att sätta sig till motvärn och försvara sina bostäder. Därför har de också tagit ärendet vidare till Hyresnämnden, vars beslut kommer i september.

Beroende på det utfall som ärendet får kommer Barnkonventionen, som i juni 2018 röstades igenom som svensk lag, att vara satt ur spel. I den slås nämligen fast att vid ”alla åtgärder som rör barn, vare sig de vidtas av offentliga eller privata sociala välfärdsinstitutioner, domstolar, administrativa myndigheter eller lagstiftande organ, ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa.”

Det lär vara svårt att argumentera för att en vräkning av barn är för deras eget bästa, speciellt när det sker av tydliga profitmotiv. Därför måste den enda rimliga slutsatsen vara att avslå vräkningen och låta dem bo kvar.

Skulle man mot förmodan döma till ägarens förmån slår konventionen fast att staten ”måste vidta lämpliga åtgärder för att bistå föräldrar” och ”vid behov tillhandahålla materiellt bistånd och stödprogram, särskilt i fråga om mat, kläder och bostad.”

Det återstår alltså att se om den svenska staten respekterar sina egna lagar och garanterar de barnfamiljer och andra som riskerar att vräkas en värdig tillvaro och en säker miljö.

Kommunisterna i området har engagerat sig i frågan och bland annat delat ut flygblad. Partiet har dessutom lämnat in en skrivelse till kommunstyrelsen och kommer fortsätta vara aktiva i frågan.

2 tankar på “Barnkonventionen riskerar sättas ur spel i vräkningsärende i Burlöv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.