Tysk järnvägsstrejk över

FACKLIGT I början av veckan rapporterade Riktpunkt om den strejk som lokförarnas fackförening GDL utlyste. Strejken är nu avslutad, allt enligt planerna. Nu är förhoppningen att förhandlingarna för kollektivavtal ska bli enklare att föra. Om inte? Ännu fler stridsåtgärder.

Innan strejken lovade Deutsche Bahn (DB), det statliga tyska järnvägsbolaget, att upprätthålla trafiken på 25 procent av de längre sträckorna och på 40 procent av den regionala trafiken. I ett pressmeddelande från GDL konstaterar man att DB inte har kunnat infria sitt löfte. Det visar strejkens effektivitet, menar fackföreningen.

När strejken var ett faktum manade det socialdemokratiska partiets gruppledare i det tyska parlamentet till återhållsamhet. Efter att den brutit ut har det politiska läget skärpts och GDL har angripits även av det kristdemokratiska CDU, som kallar strejken för en ”illegal politisk strejk”, vilket fackföreningen tillbakavisar med skärpa.

Nu planerar man från fackföreningens sida manifestationer i Berlin, precis utanför DB-koncernens kontorsbyggnader. Vad som händer sen visar sig, men man är beredd att vidta ytterligare stridsåtgärder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.