Målarnas strejk är över – flera krav gick igenom

FACKLIGT I nästan en vecka var Målarförbundet ute i strejk med 390 medlemmar. Idag meddelade de att strejken är över och att ett nytt kollektivavtal är på plats och att flera av de krav man ställde också genomförs.

De viktigaste kraven i strejken har varit kravet på yrkeskompetens, ökad graviditetspenning och en reallönesänkning i enlighet med industrins märke. Motparten ville istället lämna till varje företag att bestämma vem som är behörig målare, vilket skulle leda till en lönedumpning och man ville höja graviditetspenningen på bekostnad av lönen och därmed sänka den ännu mer.

Efter nästan en veckas strejk har Målarförbundet dock fått igenom flera krav och Målarnas facktidning skriver att kraven på yrkeskompetens skärps i det nya avtalet, samt att en partsgemensam arbetsgrupp tillsätts för att förhandla fram en kompromiss. Vad detta mynnar ut i kommer bli tydligt inför nästa avtalsrörelsen. Därtill fick de strejkande målarna en lön i enlighet med märket och en höjd graviditetspenning.

Flera fackförbund varslade också om sympatiåtgärder, vilket satte extra press på motparten Måleriföretagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.