Stöd från Chile för Perus kuppregering

UTRIKES Chile har gett sitt stöd för Perus ordförandeskap i handelsorganisationen Stillahavsalliansen, trots att högerregeringen i Peru kom till makten genom en kupp. Vid makten i Chile sitter en vänsterpresident, som också har stöd av sitt lands kommunistparti.

När Gabriel Boric kom till makten i Chile var det på en våg av förhoppningar och visioner om framtiden. Han fick stöd av stora delar av vänstern, bland annat Chiles Kommunistiska Parti (PCCh), som till och med är det största partiet i den allians som stödjer Boric. Bakom orden fanns dock kapitalismens realitet, där en vänsterpresident som Boric fyllde en väldigt viktig funktion. Snabbt visade det sig dock att kapitalismen inte låter sig tyglas av kapitalistiska politiker och ett år in i hans presidentskap har lönerna sänkts, polisen fått rätt att skjuta utan påföljd och man har anpassat landet efter Nato.

Mer eller mindre samma scenario utspelade sig i Peru, där Pedro Castillo vann presidentvalet i Peru under sommaren 2021. Stora delar av vänstern gav sitt stöd och internationellt hälsades det som en stor framgång. Även här visade sig fasaden ha rejäla sprickor. Ett och ett halvt år efter att han tillträdde avsattes han i en statskupp och trots stora och militanta protester saknade kampen ledning och ledde ingenvart.

Nu när kuppregeringen sitter säkert börjar normaliserandet av den. Efter bilaterala möten mellan den chilenska utrikesministern och den peruanska motsvarigheten har Chile uttryckt sig positivt till att Peru tar över ordförandeskapet i Stillahavsalliansen, som är en regional handelsorganisation. 

Återigen visar sig idén om det minst onda vara en illusion. I fallet Chile har den lett till att de massor av folk som fick sitt hopp väckt av Boric presidentvalskampanj i praktiken hamnat i en position där de stödjer kuppregeringen i Peru.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.