Hamnarbetarförbundet varslar om strejk

FACKLIGT Under tisdagen varslade Hamnarbetarförbundet om strejk i Göteborg och Helsingborg. Anledningen är att man vill säkerställa de behovsanställdas villkor. Motparten Transportföretagen, där arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar ingår, menar att man riskerar hela den svenska modellen.

I slutet av förra veckan gav Hamnarbetarförbundets medlemmar sin styrelse mandat att varsla om stridsåtgärder. Detta har nu gjorts och på torsdag den 6 juli bryter den första strejken ut i Göteborgs hamn, vid RoRo-terminalen, samt i Helsingborgs hamn.

Hamnarbetarförbundets möjligheter att uppnå bättre villkor får sina medlemmar har kraftigt kringskurits i och med att Transport och Sveriges Hamnar redan har skrivit ett kollektivavtal. Detta avtal, som skrevs under först, reglerar därmed viktiga saker såsom lön och anställningsvillkor och ett avtal med Hamnarbetarförbundet kan inte påverka dessa saker. Det som dock går att påverka är de behovsanställdas situation och det är därför som Hamnarbetarförbundet varslat om strejk.

Det viktigaste kravet som Hamnarbetarna ställer är att en social fond ska inrättas till hjälp för behovsanställda som skadat sig eller blivit sjuka på jobbet. Som det är nu lämnas de behovsanställda ibland vind för våg efter att de skadat sig, förklarar förbundets ordförande Martin Berg.

Facket kräver också att nyanställda och inhyrda arbetare ska ha rätt till betald facklig introduktion med Hamnarbetarförbundet.

Kritik och hot från Transportföretagen

I en kommentar till Hamnarbetarförbundets varsel skriver Transportföretagen, som är den branschorganisation där Sveriges Hamnar ingår, att varslet är oansvarigt och äventyrar den svenska modellen. Anledningen är att nästan hela arbetsmarknaden har ett avtal och att det därför är opassande med en strejk. Dessutom riskerar en strejk att ytterligare höja priserna på varor som importeras, eftersom det då kommer in färre varor, menar Transportföretagen. På så sätt försöker man också vända opinionen mot Hamnarbetarna.

Som om inte det räckte kommer man också med förtäckta hot. Den senaste konflikten, menar man, resulterade i 140 uppsägningar bara i Göteborgs hamn och en strejk som denna öppnar också upp för en diskussion om proportionella strejker och det kan vara så att lagen behöver ses över, skriver Transportföretagen.

2 tankar på “Hamnarbetarförbundet varslar om strejk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.