Över en halv miljon bostäder behövs till 2030

INRIKES Enligt Boverkets nya prognoser kommer det att behöva byggas fler än 60 000 bostäder varje år fram till och med 2030 för att råda bot på bostadsbristen. Förutsättningarna för detta finns dock inte när bostadsbyggnadstakten halverats det senaste året.

Under hela perioden fram till och med 2030 kommer fler än en halv miljon bostäder behöva byggas för att råda bot på bostadskrisen. Varje år behövs det 67 300 bostäder. Samtidigt har dock bostadsbyggnadstakten minskat och enligt Boverket själva räknar man med att inte ens hälften av dessa kommer att börja byggas nästa år – då räknar man istället med att ungefär 20 000 bostäder kommer påbörjas.

Trots att behovet av bostäder är större än på länge byggs det istället allt färre bostäder. Bakgrunden till detta är naturligtvis den kapitalistiska ekonomin, som aldrig kan prioritera något annat än profiten för monopolen. Man kan i synnerhet inte prioritera människornas behov. Efter att under flera år ha profiterat på uppblåsta bostadspriser som gjort att folk tvingats ta enorma lån har förutsättningarna förändrats och man saktar in takten på bostadsbyggandet för att upprätthålla en bostadsmarknad som är till för bankerna – bygger man för mycket går nämligen botten ur marknaden och priserna sjunker.

Existensen av en bostadsmarknad som inte är organiserad efter monopolens och bankernas behov är omöjligt under kapitalismen, där profiten alltid sätts före människan. Det är bara i en planerad ekonomi, där inga andra intressen härskar än folkets intressen, som man också kan bygga efter mänskliga behov. Socialismen är nödvändig för att alla ska få en bra och billig bostad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.