20 procent av Sveriges befolkning saknar kontantmarginal

INRIKES Ungefär 1,7 miljoner människor i Sverige saknar kontantmarginal, vilket innebär att de inte kan betala en oförutsedd utgift på 13 000 kronor. Hushåll med ensamstående vuxna har det ännu svårare – här kan nästan hälften inte betala en sådan utgift.

Över stora delar av Sverige, hela tre av fyra kommuner, ökar fattigdomen och i kommuner som Hällefors är över en fjärdedel av alla invånare fattiga. Samtidigt blir också de rika rikare och klyftorna ökar i det svenska samhället.

Detta återspeglar sig också i det faktum att en femtedel av Sveriges befolkning inte klarar av en spontan utgift på 13 000 kronor, vilket på fackspråk heter att de saknar kontantmarginal. Detta drabbar framför allt ensamstående vuxna med barn, där nästan hälften av alla i den kategorin inte kan hantera en sådan utgift, vilket också reflekterar det faktum att antalet barn som har föräldrar som hamnat hos Kronofogden ökat jämfört med förra året – hela 180 000 barn lever i en sådan situation.

Kapitalismen drabbar vanligt folk hårt på bred front och tack vare bland annat den socialdemokratiska ledningen inom fackföreningarna, har man genom kollektivavtal som säkrat reallönesänkningar också sett till att all eventuell lindring uteblir.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.