Fackförbundet ST överklagar hävandet av skyddsstopp mot ensamarbete på Stockholms pendeltåg

FACKLIGT För nästan ett år sedan lade fackförbundet ST ett skyddstopp mot ensamarbete på pendeltågen i Stockholm. Arbetsmiljöverket hävde skyddsstoppet efter tre dagar, vilket man nu överklagar till förvaltningsrätten.

Turerna kring ensamarbetet på Stockholmspendeln har varit många och nådde sin kulmen i och med den strejk som pendeltågsförarna genomförde i mitten på april förra året för att tågvärdarna inte skulle sägas upp. Strejken varade i tre dagar och visade att det går att göra motstånd och vad som faktiskt är möjligt

Efter strejken lade fackförbundet ST, som organiserar arbetare inom statlig verksamhet, ett skyddsstopp mot ensamarbete på pendeltågen, eftersom avskaffandet av tågvärdar skulle innebära att lokföraren helt ensam har ansvaret för ett helt pendeltåg, vilket lett till en kraftigt försämrad arbetsmiljö. Skyddsstoppet hävdes efter tre dagar av Arbetsmiljöverket, vilket nu ST överklagar till kammarrätten, efter att förvaltningsdomstolen under mars avslagit den överklagan man gjort där.

– Det gäller  både arbetsmiljön för våra medlemmar men också passagerarnas säkerhet. Vi anser att det finns så pass många och allvarliga risker när tågförarna är ensam personal ombord på tågen att skyddsstoppet var motiverat, säger huvudskyddsombudet Nuru Magram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.